Det siste halvåret har flere av Frisklivssentralen Aktiv Eikers brukere fortalt via sosiale medier hvordan livet tok en positiv vending da de ble med på et av Frisklivssentralens tilbud. Historiene har motivert mange i samme situasjon til å ville endre livsstil.

Aktiv EikerBrukere, ansatte og prosjektmedarbeidere kunne feire seg selv med en velfortjent rød rose etter at prosjektet var oppsummert for oppdragsgiverne.

Du har sikkert sett noen av dem; de sterke historiene om lokale brukere av Frisklivssentralen Aktiv Eikers tilbud om livsstilendring. Deriblant Aleksander (29) som veide 125 kilo og hadde 87 pustestopp i timen hver natt. Hos Frisklivsentralen fikk han kostholdsveiledning og treningskamerater å bryne seg på. I dag er han 20 kilo lettere, har kuttet ut snusen, trener frisbeegolf hver dag og sover godt om natten. Eller Christer (33) som hadde sosial angst og mangel på energi og snudde i døra på sin første dag hos Frisklivssentralen. Ett år senere har han rukket å fullføre programmet, blitt frivillig aktivitetsleder og er endelig nysgjerrig på folk igjen. Her kan du se alle brukerhistoriene.

Finansiert av helsedirektoratet og fylkesmannen

Filmene og artiklene er laget som del av et prosjekt som er finansiert av helsedirektoratet og fylkesmannen. Direktoratet ser nemlig at denne type tilbud er viktig både for de som har blitt rammet og dem som er i faresonen. Likevel er det mange kommuner som ikke har dette helsetilbudet. Og i kommunene som har tilbudet er det ikke godt nok kjent blant verken innbyggere, fastleger eller annet helsepersonell. Derfor er alt materiellet fra prosjektet nå gjort tilgjengelig for andre frisklivssentraler i landet via nettsiden https://helsedirektoratet.no/folkehelse/frisklivssentraler.

Dokumentert effekt

En viktig del av prosjektet har vært å måle effekten av historiene som er delt i sosiale medier. Mandag 20. mars presenterte Frisklivssentralen Aktiv Eiker resultatene for blant annet helsedirektoratet, fylkesmannen og ledelsen i eierkommunene Nedre Eiker og Øvre Eiker. Her kunne tjenesteleder Anne Merete Bjørnerud fortelle at den mest sette videoen er sett hele 25 000 ganger. Historiene har ført til mye engasjement i sosiale medier. I samme periode har besøket på nettsiden til Aktiv Eiker økt betydelig. En konkret effekt er at det nå er langt flere som selv tar kontakt med Aktiv Eiker for å bli med på deres tilbud. Tidligere kom brukerne for det meste via henvisning fra fastlegen, noe som medførte at motivasjon ikke alltid var på topp.

Aktiv EikerTjenesteleder Anne Merete Bjørnerud hadde gode resultater å presentere for de fremmøtte.

Hva er en Frisklivssentral?

Frisklivssentralen er en helsefremmende og forebyggende kommunal helsetjeneste. Målgruppen er de som har økt risiko for, eller som har utviklet sykdom og trenger støtte til å endre levevaner og mestre helseutfordringer.

Frisklivssentralen Aktiv Eiker eies av Nedre Eiker kommune og Øvre Eiker kommune. De tilbyr trening og veiledning for både barn, ungdom og voksne. Mestring, glede og livsstilsendring er viktige faktorer i arbeidet med å få innbyggere tilbake til et godt liv. Les mer på nettsiden aktiveiker.no.