Hår, matrester, stekefett, snus og våtservietter topper listen over fremmedelementer som kastes i toalettet blant Drammensregionens innbyggere. Altfor mange kaster også andre uheldige ting som bomullsdotter, Q-tips og tamponger rett i toalettskålen! Det viser en befolkningsundersøkelse for ni kommuner i Drammensregionen.

Dovettkampanjen

Nå skal en kampanje i regionen øke kunnskapen om hva er som gode og dårlige do-vaner.
Når vi kaster ting i do som ikke hører hjemme der skaper det store driftsutfordringer. Én ting er alle rottene som får gode vekstvilkår, men slike fremmedelementer gjør også at pumpestasjoner og avløpsrør bryter sammen og må fikses. 1-2 pumpestopp i uken er vanlig, og søppel er synderen.

Driftsproblemer øker faren for kloakk på avveier på grunn av oversvømmelse. I tillegg kommer økte driftsutgifter på grunn av slitasje, lengre gangtid og økt strømforbruk. De ansatte må altså reparere istedenfor å drive utvikling og vedlikehold.

Dårlig do-vett blant befolkningen

Nå starter en do-kampanje med det enkle budskapet: «Bæsj, tiss og dopapir er alt som skal i do – alt annet skal i søppelbøtta». Bak initiativet står ni kommuner i Drammensregionen som alle står overfor de samme problemene.

I forkant av kampanjen er det gjennomført en befolkningsundersøkelse i alle deltakende kommuner for å finne ut hvordan det står til med kunnskapen rundt dette viktige temaet. Resultatene fra undersøkelsen viser at det er et informasjonsbehov.

Om kampanjen

10 spesielle kampanje-kumlokk blir lagt ut på strategiske plasser i kommunen, der budskapet blir tydelig for alle. På offentlige toaletter vil budskapet være synlig og ikke minst i sosiale medier og på nettet. Det lanseres en egen nettside, www.doguiden.no hvor svar på alle dine do-spørsmål finnes, samt at man kan ta en do-quiz.

Overordnede resultater

Nedenfor følger en prosentvis rangering for andelen av befolkningen i Drammensregionen som kaster ulike uønskede elementer i toalettet.

1. Hår (39 prosent):
  2. Matrester (21 prosent):
  3. Snus (18 prosent):
  4. Stekefett/matfett (16 prosent):
  5. Våtservietter (13 prosent):
  6. Bomullsdotter (11 prosent).
  7. Q-tips (11 prosent):
  8. Tamponger (10 prosent).
  9. Kondomer (10 prosent):
  10. Bleier (8 prosent)

Undersøkelsen ble gjennomført av InFact Norge i perioden 10.-11. august i år. Respondentene, som var 1004 personer over 18 år, tilhørte kommunene Drammen, Modum, Øvre og Nedre Eiker, Lier, Røyken, Hurum, Svelvik og Sande.

Tall for Nedre Eiker

Dette er kommunen hvor flest kaster matrester (31 %), stekefett (20 %), og kondomer (13 %) rett i do. Heldigvis er innbyggerne blant de flinkeste i klassen på å ikke putte tamponger og våtservietter i do.