Hvilket instrument har du lyst til å spille? Eller vil du drive med dans eller skriving? Her finner du en kort beskrivelse av alle instrumentene du kan få undervisning i på Kulturskolen, pluss dans og Forfatterspire.

Piano og keyboard

Tangentinstrumenter er populært, og det finnes utrolig mye fin og spennende musikk å lære og bli kjent med. Vi gir undervisning i klassisk piano og keyboard, og legger vekt på individuell utvikling og samspill med andre instrumenter.

Gitar

Akustisk (‘vanlig’) gitar og el-gitar er velkommen. På kulturskolen lærer du å spille både akkorder og melodier etter noter og ‘tab’. Du blir kjent med mange typer musikk, og vi har også gitarorkester for å lære samspill.

Fiolin, bratsj og cello

Dette er strykeinstrumenter som man spiller med en bue som man stryker over strengene. Norge har mange veldig flinke unge musikere på disse instrumentene – og nesten alle har startet på en kulturskole! Fiolin, bratsj og cello er de instrumentene det er flest av i et symfoniorkester, og det er komponert masse musikk for dem i mange ulike stilarter.

Elever på disse instrumentene er også medlemmer i Eiker strykeorkester, sammen med barn og ungdom fra Øvre Eiker.

Fløyte

Det lyseste blåseinstrumentet, også kjent som tverrfløyte. Fløyte låter fint alene, sammen med andre fløyter, sammen med piano/gitar, og er et viktig instrument i symfoniorkester og korps. På Kulturskolen i Nedre Eiker kan du få prøve ut ulike instrumenter og bruke fløyte i mange sammenhenger.

Klarinett

Kan spille både veldig lyst og nokså lavt. Det instrumentet det er mest av i korps, hvor de ofte spiller melodistemmen. Klarinetten er også med i symfoniorkester. Et veldig allsidig instrument som vi trenger mange av!

Saxofon

Regnes som en treblåser selv om den er laget av messing. Dette fordi man blåser på en treflis for å få lyd, slik som på klarinetten, som er en nær slektning. Saxofonene er en hel famile: sopran (liten og lys), altsax, tenorsax og barytonsax (stor og tung). På Kulturskolen har vi alle typer. Saxofonen er viktig i korps, og brukes også i kvartett og i jazz, soul og pop.

Trompet/kornett

Den lyseste messingblåseren. Har ofte melodi, og brukes til mange oppgaver: i korps og orkester, i jazz og i blåseseksjonen i pop-, rock- og soulband. Kornetten er litt kortere og dermed lettere å bære enn en trompet, som også har en skarpere lyd.

Horn (Waldhorn/althorn)

Den nest lyseste messingblåseren har en mykere lyd som kan spille fine melodier og er et viktig instrument i korps og orkester. Waldhorn er rundt mens althorn ligner en liten baryton/tuba.

Baryton

Baryton er et korpsinstrument som har en fyldig klang og kan spille både dypt og lyst. Barytonen har varierte oppgaver: noen ganger spiller de dypt sammen med tubaen, og ofte har de egne melodistemmer i mellomregistret.

Trombone

Dette er det eneste messinginstrumentet som ikke har ventiler; man trekker i en sleide for å få ulike tonehøyder. Trombonen låter litt skarpere enn baryton, og brukes i korps, orkester, storband og i blåseseksjoner.

Tuba

Tuba er det største messinginstrumentet, og spiller de dypeste tonene i korps og orkester, og er også viktig for at alle holder rytmen. En god tubaist kan gjøre at hele korpset/orkestret låter bedre! Når man har spilletime på tuba lærer man å spille melodier slik som alle andre instrumenter.

Slagverk

På kulturskolen kan du få opplæring i alle slags slagverkinstrumenter: pauker, xylofon, marimba, klokkespill, congas og ulike trommer og trommesett. Å holde rytmen er viktig, men slagverkere kan også spille melodi.

Dans

På Kulturskolen lærer du trinn og bevegelser som gjør at du kan uttrykke deg. Dans gir deg god kroppskontakt, kroppskontroll og styrke, og det er gøy! Vi blir kjent med ulike typer dans og bruker variert musikk. Det er viktig at barna er med og utvikler koreografi, bruker sin fantasi og blir kreative. Dansetilbudet er i små grupper delt inn etter alder.

Forfatterspire

På Forfatterspire møter du en ekte forfatter som hjelper deg med å skrive slik at du kan lage spennende og gode tekster. Tekst kan uttrykke tanker, idéer og følelser, men kan også være som en lek og nesten som musikk. I denne undervisningen lærer du hvordan du kan bruke ord på nye måter. Forfatterspire passer for alle aldersgrupper.